About CPF

The California Preservation Foundation (CPF), a 501c3 nonprofit, was incorporated in 1978. We now support a national network of more than 20,000 members and supporters. Click here to learn how you can become a member.

Lisser Hall Team

Project Lead & Title
Diana Hayton – ELS Architecture and Urban Design

Owner/Client & Title
Karen Fiene – Mills College

Architect
Diana Hayton – ELS Architecture and Urban Design

Historic Architect
Diana Hayton – ELS Architecture and Urban Design

Lead Engineer
Mehri Ansari – Ansari Structural Engineers, Inc.

Consulting MEP Engineer
Shawn MacLean – Interface  Engineering

Electrical Engineer
Kristina Santi – Interface  Engineering

Theater and AV
Ian Hunter – The Shalleck Collaborative

Contractor
Jay Magtibay – Oliver and Company, Inc.

Project Manager
Susan Vutz – ELS Architecture and Urban Design

Design Team Member
Lauren Wynveen – ELS Architecture and Urban Design

Acoustic Engineer
Jason Duty – Salter

Construction Manager
Leyla Hilmi – Leyla Hilmi Design

Photography
Lawrence Anderson – Lawrence Anderson

Mills College Lisser Hall

Mills College Lisser Hall is a winner for the 2021 Preservation Design Award for Rehabilitation. Award recipients are selected by a jury of top professionals in the fields of architecture, engineering, planning, and history, as well as renowned architecture critics and journalists. Tickets and sponsorship options are available at californiapreservation.org/awards.

About Mills College Lisser Hall

The Lisser Hall rehabilitation provided a state-of-the-art, performing arts center, reactivating the academic core of the campus and boosting the college’s fine arts programs. The building’s seismic strengthening approach located new shear walls and foundations concealed from view, preserving significant character-defining features within the interior and on the exterior.  A new elevator, renovated restrooms, interior ramps, and new stage lift created a fully accessible facility for all students and visitors. The project restored the 1901 main auditorium’s wood and plaster ornamentation and flat-floor configuration.  New retractable theater seating created a flexible venue with improved sight lines, accessible seating, and easy-to-use sound, video, and theatrical lighting systems appropriate for professional and student use. A new contemporary exterior wood terrace, added to the south side of the building, opens up from the lobby and overlooks beautiful Leona Creek, creating an activated outdoor space at the heart of the historic Mills College campus.

Featured Image Courtesy © 2019 Lawrence Anderson, All Rights Reserved